Bootkap reinigen

Is jouw boot al klaar voor een nieuw vaarseizoen? Laat ‘m professioneel reinigen & impregneren. Wij brengen je bootkap voor jou in topconditie!

Veelgestelde vragen

Hoe krijg ik mijn bootkap bij ZON klaar?

Je kunt je kap, zeil of boottent voortent tijdens onze openingstijden bij ons langsbrengen en wij zorgen ervoor dat de kap na een aantal weken weer fris en schoon opgehaald kan worden.

Is er nog een reparatie nodig dan kunnen wij dit herstellen in in onze eigen zeilmakerij

Kan ik vooraf een prijsopgave krijgen?

Met onze handige prijslijst kun je precies zien wat het kost, wel zo fijn!

Vijf redenen om je bootkap regelmatig te laten reinigen en impregneren

1. Verlenging van de levensduur. Vuil, algen en mossen kunnen zich ophopen op het oppervlak en zo leiden tot verkleuring en aantasting van het tentdoek. Door je bootkap regelmatig te laten reinigen wordt deze vervuiling verwijderd. Bij een impregneerbehandeling brengen we een beschermlaag op het doek, zodat nieuwe vervuiling minder kans krijgt.

2. Bescherming tegen water, vocht en UV-straling. Door je bootkap te laten impregneren, wordt deze beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals water, vocht en UV-straling. Dit helpt om het materiaal van je bootkap te versterken en de levensduur te verlengen.

3. Vermindering van verkleuring. Regelmatige reiniging van je bootkap kan helpen om verkleuring te voorkomen, zo blijft je boot er altijd netjes uitziet.

4. Makkelijker schoon te houden. Door de bootkap te impregneren, wordt het vuil minder snel aangetrokken en is de tent makkelijker schoon te houden.

5. Verbetering van de hygiëne. Door de bootkap regelmatig te reinigen, wordt het leven aan boord hygiënischer. Dit is vooral belangrijk wanneer er vaak op de boot wordt geleefd (met voedsel of drinken).

Hoe reinigen en impregneren we jouw bootkap?

Stap 1: Voorreiniging 

We spoelen je bootkap in onze wasstraat af onder gereduceerde druk, hiermee verwijderen we al het oppervlaktevuil.

Stap 2: Weken 

We leggen je bootkap vervolgens 10 tot 15 uur in een weekbad met een speciaal door ZONklaar ontwikkeld reinigingsmiddel. De temperatuur in het bad is maximaal 20°C waardoor het weekproces 100 % krimpvrij is.

Stap 3: Afspoelen

Vervolgens spuiten we je bootkap opnieuw onder gereduceerde druk af. Met deze actie verwijderen we al het losgeweekte vuil.

Stap 4: Speciale zeepbehandeling

Na het weekproces is al het normale vuil verwijderd. Alleen hardnekkige vuilresten zoals roestaanslag, benzine- of olievlekken en schimmels hebben nog extra aandacht nodig. Deze laatste vervuiling verwijderen we met een speciaal  vernevelingsproces waarbij we je boottent inborstelen met speciale zeepproducten.

Stap 5: Naspoelen

De bootkap is nu volledig schoon, we dompelen het kort in een bad met een speciaal middel dat alle eerder gebruikte middelen neutraliseert. We hangen je boottent nu uit om te drogen.

Stap 6: Impregneren en drogen

Nadat je bootkap goed is opgedroogd, gaat deze via een slim transportsysteem naar de coatingplaats. Hier impregneren we je boottent met een speciale hydrofobe coating. Deze coating hebben we laten ontwikkelen om waterwerende eigenschappen te versterken, zonder dat dit het milieu aantast. Doel is om het vochtgehalte in het doek zoveel mogelijk te beperken en schimmelgroei zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Zo zorgt deze vuil- en waterafstotende coating voor optimale bescherming tegen onder andere: algen, groene aanslag, (regen)water, schimmels, weervlekken, UV-straling (kleurvaster), atmosferisch vuil, zout water en spinnenpoep. De coating beschermt het doek en verlengt de levensduur ervan. Uiteraard is je kap na impregneren ook weer 100% waterdicht.

Stap 7: Polijsten en een optionele check-up

Wanneer jouw bootkap droog is, polijsten we met de hand de eventueel aanwezige plastic ramen. Onze Window Spray bevat bescherming voor de weekmakers in de raamfolie. Ook verdwijnen na het polijsten de fijnste krasjes. Na het polijsten beoordelen we het reinigingresultaat. Als reparatie niet nodig of gewenst is, gaan we door naar stap 8. Indien een reparatie wel gewenst is, kan dit in onze eigen zeilmakerij.

Stap 8: Verpakken en retourneren

Je bootkap word ingepakt en maken deze gereed voor verzending. Na aankomst bij Bateau Bootservice krijg je een mail en kun je tijdens de openingstijden, je bootkap weer ophalen.

Hoelang gaan de stiksels van mijn boottent mee?

Met een lekkende tent en loslatende naden word je meestal onverwacht geconfronteerd. En dat is een onaangename verrassing. Zeker wanneer je tent nog jong is, en je hem toch regelmatig professioneel laat reinigen én impregneren. Waar komt die lekkage vandaan? In veel gevallen zijn opgeloste stiksels de boosdoener.

Zeilmakers gebruiken doorgaans menggaren: deze bestaat uit een polyester kern en een katoenen mantel. Wanneer er vocht in de buurt komt, zwelt het katoen op en drukt zo de kleine gaatjes in de stiksels dicht. Het katoen lost binnen ongeveer vijf jaar op. Met een toenemend risico op lekkende naden.

Alternatieven voor katoen

Zijn er dan geen duurzamere alternatieven voor het gebruik van menggaren? Helaas is dat niet het geval. Stikgaren dat alleen uit polyester bestaat is erg sterk, maar zal zonder het gebruik van katoen lekkages geven. Polyester naden moet je daarom regelmatig nabewerken met een nadenverdichter of afwerken met tape. Dan hebben we nog de nylondraad als mogelijk alternatief. Deze wordt maar heel weinig gebruikt, en dat is niet zonder reden: nylon is namelijk niet UV-bestendig en gaat maar een jaar mee.

Controle van de stiksels

De stiksels lijken soms nog best in orde wanneer je de tent aanbiedt om te laten wassen. Maar schijn kan bedriegen. Je kunt de staat van de stiksels zelf controleren door met een pincet op een aantal plaatsen voorzichtig aan een stukje draad te trekken. Komt het makkelijk los, dan zal de tent opnieuw gestikt moeten worden.

Het is onmogelijk om stiksels volledig te ontzien tijdens het wassen. Helemaal omdat de onderste randen vaak de meeste alg en vuil bevatten.  Loskomende stiksels komen dus regelmatig boven water na het reinigingsproces. Stiksels die niet meer in goede staat zijn laten los of vallen bij controle uit elkaar. Wanneer blijkt dat (een deel van) de stiksels aan vervanging toe is, adviseren we je om deze te professioneel te laten doorstikken bij onze zeilmakerij.

Kan mijn bootkap krimpen door het wassen?

Niks zo vervelend als een frisse schone tent die niet meer blijkt te passen. Een paar jaar geleden hebben we dit op tot de bodem uitgezocht.

Ik heb de vraag uitgezet bij een testlaboratorium. Deze partij richt zich speciaal op textiel, en kan alle mogelijke tests uitvoeren. Ik heb een exacte omschrijving van ons procedé gegeven, inclusief een lijst met producten die wij gebruiken voor de verschillende vervuilingen.

We hebben ons wasproces laten testen

Een hele range van textielsoorten is getest, en de uitkomst was steeds gelijk. De maatvoering was na de behandeling in alle gevallen exact hetzelfde. Het is dus inderdaad uitgesloten dat het wasproces de oorzaak van krimp bij bootkappen kan zijn.

Na een paar weken kwam het rapport

Een hele range van textielsoorten is getest, en de uitkomst was steeds gelijk. De maatvoering was na de behandeling in alle gevallen exact hetzelfde. Het is dus inderdaad uitgesloten dat het wasproces de oorzaak van krimp bij bootkappen kan zijn.

Maar wat is dan wél de oorzaak van het krimpen?

Hoe zit het dan met de constatering van de mensen die mij belden? Hun tent bleek namelijk wél te zijn gekrompen. Wat kan daarvan de oorzaak zijn? Ik heb het vraagstuk bij tenminste vijf zeilmakers voorgelegd, doekleveranciers geraadpleegd en tot slot zelf gekeken of de raamfolie hier mogelijk invloed op kan hebben.

De raamfolie bleek het juiste spoor

De PVC raamfolie die gebruikt wordt voor de vensters, kan soms voor een (lichte) krimp zorgen. Zolang de bootkap strak gespannen op een schip staat is dat geen probleem. Maar wanneer de kap verwijderd is en de spanning verdwijnt kan de raamfolie ‘vrij bewegen’ en krijgt krimp de ruimte. Meestal kan met wat wringen en trekken de kap er weer op, maar in een enkel geval zijn er wat aanpassingen nodig.

Hoe krijg ik mijn bootkap weer passend?

Wat kun je doen als je boottent niet meer lijkt te passen? Lukt dat echt niet meer, dan kan een zeilmaker  zo nodig de tenaxen wat verplaatsen of andere correcties uitvoeren. Wil je zelf proberen om de bootkap weer passend te krijgen, dan heb ik twee tips.

Tip 1:

Probeer de bootkap zover mogelijk aan te trekken, en vast te zetten met de riempjes of spanbandjes. Het kan zijn dat er na een paar zonnige dagen wat rek heeft plaatsgevonden en dat de tenaxen weer passen.

Tip 2:

Doordrenk de bootkap met water, en plaats hem nat op de boot. Natte stof is soms wat makkelijker in beweging te krijgen. Als de tent eenmaal vastzit, neemt de spanning af en past de buistent weer goed.

Het goede nieuws is dat er tegenwoordig  steeds vaker gewerkt wordt met een speciaal behandelde raamfolie, die veel minder krimpt. We verwachten dan ook dat het probleem van de krimpende raamfolie op termijn tot het verleden zal behoren.

Antikrimpgarantie

Wij hebben inmiddels een  antikrimpgarantie in het leven geroepen. Wij garanderen u een frisse en schone bootkamp met dezelfde maatvoeringen als voor de wasbeurt!

Ik heb roest- en olie vlekken in mijn kap, zeil of boottent voortent. Kunnen die worden verwijderd?

Over het algemeen kunnen we deze hardnekkige vervuiling prima verwijderen. Wanneer het object dermate veel roest- of olievlekken bevat, is het niet uitgesloten dat er in minimale mate nog sporen van te zien zijn doordat de stof zelf hierdoor al is aangetast.

Hoe lang gaat mijn impregneer laag mee?

Hierop is geen vast antwoord mogelijk, doordat er veel variabelen zijn die hier invloed op hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende vragen. Hoe intensief wordt de kap gebruikt? Wat is de omgeving van de kap? Wordt er veel op zout water gevaren? Gemiddeld gaat de coating drie jaar optimaal mee. Daarna zal de bescherming stapsgewijs afnemen. Nog een leuk weetje over onze coating: er is een kleurfilter in de beschermlaag verwerkt. Hierdoor blijft het doek nog langer kleurvast.

Hoe weet ik dat mijn bootkap echt schoon wordt?

ZONklaar heeft inmiddels een schat aan ervaring in het reinigen van alle voorkomende doeksoorten. We staan in nauw contact met de diverse stofproducenten, met wie we kennis en ervaring delen. We durven daarom ook zwart op wit te stellen: niet goed is niet betalen. Wanneer wij constateren dat bepaalde vlekken niet te verwijderen zijn, zullen we eerst in overleg gaan met de klant. Vervolgens wordt overlegd wat te verwachten en kan er alsnog besloten worden om verder te gaan met de behandeling. Zo niet, dan wordt de behandeling gestaakt en zijn er geen kosten aan verbonden.

Ik heb veel ramen in mijn kap, worden die ook aangetast door het wassen?

Door het wasproces gebeurt er niks schadelijks met de ramen. Na de reiniging zullen aanwezige plastic ramen gepolijst worden met een speciaal middel. We zijn in staat om zelfs de kleinste krasjes te verwijderen, doordat er weekmakers in deze polijstpasta verwerkt zijn. Met het verpakken van de pas gewassen kap zorgen we er altijd voor dat de vensters goed worden opgerold, zodat er geen rare vouwen komen.

De vensters zijn aan vervanging toe, wanneer er bruine vlekken verschijnen. Dit is het gevolg van langdurige blootstelling aan UV-straling. Hierdoor lossen de weekmakers op, wordt het plastic hard en ontstaan er scheuren. Indien je dit wil laten repareren kan dat in onze eigen zeilmakerij.

Hoe ontstaan schimmel- en weervlekken en zijn ze te verwijderen?

Weer of spoch is een blijvende materiaalaantasting van textiel. Weervlekken in kleding of lappen stof zoals scheepszeil worden veroorzaakt doordat deze langere tijd vochtig geweest zijn. Weer is zichtbaar als donkere vlekken (stipjes) die niet uitwasbaar zijn. Dit wordt ook wel spoch genoemd. De aantasting van bijvoorbeeld bootkappen wordt veroorzaakt door schimmels die goed gedijen in een vochtige omgeving en leven van organische deeltjes. Verspochten textiel kan niet-geïnfecteerd textiel besmetten. Indien onbehandeld gebleven leidt het tot blijvende beschadiging en gaten in het materiaal. Wanneer het object is aangetast door schimmel- of weervlekken kunnen wij dit prima verwijderen. Wanneer het object vervolgens opnieuw gecoat wordt, kan de schimmel minder snel hechten aan de oppervlakte. Het is echter geen garantie dat schimmel niet terugkomt.

Indien je zelf wilt proberen om snel terugkomende weervlekken te verwijderen, zou je het volgende kunnen doen. Vul een plantenspuit met negen delen water en een deel chloor. Je kunt dit vervolgens over de weerplekken heen vernevelen en het gedurende vijftien minuten laten intrekken. Denk hierbij aan de vloer en banken. Houd ruim water bij de hand om eventuele andere zaken meteen schoon te maken. Na de inweektijd dien je het met ruim water af te spoelen. Gebruik liever geen harde borstel of andere zeep en schoonmaakmiddelen. Hierdoor heb je namelijk de kans om de aangebrachte of reeds aanwezige coating te beschadigen, waardoor het probleem alleen maar groter wordt.

Bootkap Professioneel laten Reinigen bij Bateau Bootservice Is jouw boot al klaar voor het komende vaarseizoen? Het reinigen van je bootkap lijkt misschien eenvoudig, maar het vraagt vaak meer aandacht dan je zou denken. Enkel shampoo of standaard reinigingsmiddelen zijn niet genoeg. Cruciale factoren zoals de juiste temperatuur, inweektijd en druk tijdens het afspoelen spelen een grote rol in het resultaat. Daarnaast is het belangrijk om de bootkap te impregneren en de ramen te polijsten om de levensduur aanzienlijk te verlengen. Bij Bateau Bootservice in samenwerking met ZONklaar nemen wij deze taak graag voor je uit handen. Langere Levensduur van je Bootkap Om de levensduur en uitstraling van je bootkap te verlengen, is regelmatige reiniging en het aanbrengen van een beschermende coating essentieel. De kap wordt immers blootgesteld aan vervuiling zoals schimmel, alg en weersinvloeden. Bij Bateau Bootservice gebruiken we innovatieve reinigingsmethoden die volledig zijn afgestemd op het type doek, of het nu gaat om PVC, polyester of acryl. Al onze behandelingen zijn 100% krimpvrij en milieuvriendelijk. Check-up en Reparaties Naast het reinigen, impregneren en drogen van je bootkap voeren wij een volledige check-up uit. Hierbij controleren we de staat van de stiksels, knoppen, biezen en andere onderdelen. Indien nodig, maken we in overleg met jou een offerte voor eventuele reparaties, die uitgevoerd worden door een gerenommeerde zeilmaker. Coaten en Impregneren van je Bootkap Na verloop van tijd kunnen de ramen in je bootkap poreus worden door de afname van weekmakers door UV-straling. Dit veroorzaakt bruine plekken en verminderde zichtbaarheid. Wij polijsten de plastic ramen en behandelen ze met een speciale reiniger voorzien van weekmakers, die zelfs de kleinste krasjes verwijdert. Dit proces laat een beschermende waslaag achter, die de ramen extra bescherming biedt tegen UV-straling en zorgt voor helderheid. Waarom kiezen voor Bateau Bootservice en ZONklaar? Bateau Bootservice is een officieel inzamelpunt voor ZONklaar. Lever je bootkap bij ons in en wij zorgen ervoor dat deze weer in topconditie verkeert, klaar voor een nieuw vaarseizoen.

Tags: Bootkap reinigen Bateau Bootservice, Bootkap schoonmaken Brabant, Professionele bootkap reiniging, ZONklaar bootkap onderhoud, Bootkap impregneren, Waterafstotende coating bootkap, Bootkap reparatie en onderhoud, Milieuvriendelijke bootkap reiniging, Bootkap ramen polijsten, Bootkap onderhoud Kerkdriel.

Kijkje achter de schermen bij ZonKlaar